onsdag 15/01
Var Teatergrillen
Vad Mat
När

Dela

Wretmandagar på Teatergrillen; Hummer och skog

Wretmansk hummer och skog

Wretmandagar på Teatergrillen

Uno Hedman var med vid våra Wretmandagar 2005. Uno arbetade med Tore Wretman i 25 år. Han började som kockelev och slutade som källarmästare. Det är många inom nuvarande organisationen på Riche och Teatergrillen som har gjort liknande resor. Vi väljer ofta att ta tillvara på våra kollegors erfarenheter, och Unos erfarenheter har hjälpt oss att göra Wretmandagarna till något att ta vidare. I fjol presenterades Wretmans Fåglar, året innan gjorde vi nio dagar med nio olika “Wretmanska” sjötungor.

Karin Chädström, som var en legendarisk kallskänka på Riche och bland annat skapade rätten Toast Skagen har också varit delaktig i att skapa Wretmandagarna. Karin hjälpte oss att föra vidare originalrecept såsom Toast Skagen, Hummersallad Rhodes Island, senapsflamberad njure från flamberingsvagnen Köket. Många på Riche och Teatergrillen har Tore Wretman nära hjärtat, framförallt fd kökschefen Peder Lindh, som även återupplivade Tore Wretmans ursprungliga recept på Gös Soto Mayor, Sufflé Harlekin och andra rätter. Nuvarande Köksmästare Thomas Mortensen har valt att göra sina tolkningar på Tore Wretmans rätter och denna gång väljer han  bland Wretmans hummer- och skogrätter.

Tore Wretman tog över Riche 1945 då restaurangen var på ruinens brant. Med hjälp av starka finansiärer (Familjen Sachs) och för svenskt restaurangliv nya idéer blev Riche en succé som lockade dåtidens kändisar. Teatergrillen byggdes som en enklare avdelning där man i bekväm närhet till Dramaten kunde slinka in och ta ett glas vin eller äta supé efter teatern. Tore Wretman sålde Riche och sina övriga restauranger 1987. Han avled 2003 men lever vidare i anden på Riche och Teatergrillen.

onsdag 15/01
Var Teatergrillen
Vad Mat
När