onsdag 4/09
Var Teatergrillen
Vad Konst
När 17:00

Dela

Riche tipsar om Rolf Hanson på Teatergrillen

Teatergrillen presenterar nya verk av Rolf Hansson.

Vernissage den 4 september, kl 17.00
varmt välkomna till Teatergrillen på vernissage.

Rolf Hanson är kanske mest känd som målare för den större konstpubliken, men Hanson har också gjort sig känd som fotograf och grafiker. I detta projekt som är gjort för Teatergrillen möter vi honom i en blandform som inkluderar alla tre medierna i en enda konstnärlig form. I den konstnärliga processen har lager på lager av måleri, fotografi och japanskt rispapper lagrats på varandra i form av transparenta lager som ger bilden en komplex framtoning. Det har blivit ett visuellt fyrverkeri som har många referenser till måleriets långa historia, där man anar ett flertal multikulturella influenser. Här möts den västerländska impressionismen med japansk minimalistisk papperskultur med Andy Warhols sensibilitet för populärkulturens ikoner. Trots alla referenser är det dock en kulturkrock mellan den afrikanska kontinentens rika dekorativa ideal och en nordisk stramhet som är mest frapperande. Den som kanske trodde att Rolf Hanson hade blivit politiskt korrekt, misstar sig grundligt. Bilder framstår som ett mycket personligt möte mellan två individer från olika kulturell bakgrund.

Intresset för det afrikanska är förvisso inget nytt i Hansons konst, men här är ”den afrikanska dimensionen” inte ett uttryck för en abstrakt känsla, utan har sina rötter i en specifik upplevelse som var resultatet av ett projekt på Madagascar (”Artists and environment”) som Hanson var scenograf för 2011 och som uppenbarligen satte djupa spår i hans konstnärskap.

I ett flertal av utställningens verk figurerar en av Madagascars mest framträdande kulturpersonligheter, Hanitrarivo Rasoanaivo som både är skådespelare, världsberömd musiker och ledare av gruppen Tarika Be, som driver ANTS arts and culture centre, Antananarivo, men är också en aktivist inom Miljörörelsen och kvinnans rättigheter på Madagascar. Hon var huvudpersonen i projektet som kan karakteriseras som ett musik- och performanceprojekt som tog plats på ett flertal platser på ön. Syftet med projektet var ett medvetet försök att göra befolkningen medvetna om den ekologiska katastrof som Madagascars regnskog är utsatt för genom  människans rovdrift på många av planetens lungor.

Behöver jag säga att eventuella intäkter av projektet oavkortat går till projektets fortsättning som idag har sitt fokus på nyplantering av regnskog under ledning av Rasoanaivo Hanitrarivo som president för organisationen OP 500 Environment et Société

text av Bo Nilsson,
Museichef Artipelag

 

 

onsdag 4/09
Var Teatergrillen
Vad Konst
När 17:00