Tre vänner på Sturehof; Kjell Andersson, Bo Larsson, Kjell Strandqvist

Varmt välkomna på vernissage.
Söndag den tredje april kl 15-17
V-kort Tre vänner

(bild; Kritikerna, Bo Larsson, 2016)

 

03.04.2022

Kjell, Bo och Kjelle träffades första gången på Konsthögskolan i Stockholm på 60-talet. Det blev början på en lång vänskap, med bland annat det gemensamma galleriet Konstnärsbolaget på 70-talet, resor, invalda som ledamöter på Konstakademin under 90-talet, lärartjänster på Konsthögskolan, otaliga konstdiskussioner och den obligatoriska gallerirundan varje lördag.

 

Nu har det gått 55 år och vi tycker att det är dags att visa deras konst på Sturehof. Det blir första gången de tre grabbarna med liknande arbetarbakgrund visas tillsammans i Stockholm. Det vill ni inte missa!

 

 

Kjell Andersson är jazzkatten i gänget, född 1935. Han kom till Stockholm med trumpeten i höger hand. Kjell kan ta något nära, vardagligt, till exempel ett torkat bananskal, ett blad av en monstera och omvandla det till en målning. Som likt ett solo av trumpetaren Clifford Brown improviserar han sig fram. Färgen är flödig och söker sig ständigt nya vägar, han målar över, hittar något nytt och kommer tillbaka. Där är den… bilden.

 

Bo Larsson är yngst i sällskapet, född 1945 i Sala. Han är mästare på att i sina bilder gestalta årstidernas växlingar och dygnets timmar. Ljuset som söker sig in i ateljén och mörkret som sakta sänker sig över staden han kom till… STOCKHOLM. Om och om igen återvänder han till sina motiv runt hörnet. Det har gjort honom till en av våra främsta och mest älskade Stockholmsskildrare. Och även om hans bilder rymmer så mycket mer än platsen, är inte detta enda ett… bara.

 

Kjell Strandqvist född 1944 kommer norrifrån. Han lämnade Härnösand som mycket ung för att förverkliga en dröm… att bli konstnär. Kjell är i positiv bemärkelse en traditionsbärare. Han skapar ofta sina bilder utifrån en begränsad färgpalett och ett fåtal enkla former, ofta geometriska, men inte alltid. De kan också bestå av en krumelur, som hämtad ur en serietidning. Likt en Bach varierar han sedan lekfullt sina till synes enkla kompositioner. Resultatet blir sinnligt och tidlöst, något som kännetecknar all bra… konst.

 

 

Ulf Kihlander

Våren 2022

SKREI AUKTION

NU HAR SKREIEN KOMMIT!

Aukionsförrättare: Pelle Sturén.

Skrei betyder skrida på norska. På våren kommer Skrei-torsken in från Barents hav mot kusten. Den har då ätit sig stor och fet inför leken.

Britta Marakatt-Labba “Hungrig” på Sturehof

I samband med “Sápmi-dagar på Sturehof”
Britta Marakatt-Labba
“Hungrig”
13.02.2022 – 27.03.2022
——
Britta Marakatt-Labba är född 1951 och uppvuxen i en renskötarfamilj i Saarivuoma sameby. Hon bor och arbetar i Övre Soppero och har varit aktiv konstnär i över 30 år. Sitt stora internationella genombrott fick hon 2017 då hennes 24-meter långa broderi “Historien” visades på samtidsutställningen Documenta 14.
För sin konst har hon fått motta både utmärkelser och kulturpriser. Bland annat Illis quorum (2017), Stig Dagermanpriset (2019) och Prins Eugen-medaljen (2020).
Brittas broderier är miniatyrvärldar formade med nål och tråd. De innehåller scener ur vardagen, politiska reflektioner och berättelser om samisk kultur och historia.
Den storslagna naturen och det gnistrande vinterlandskapets vita snö är ständigt närvarande.
I mars släpps en dokumentär om Britta gjord av Thomas Jackson.
Filmen heter “Historjá – Stygn för Sápmi”
den kommer ut på svenska biografer den 25:e mars.
Britta kommer även att delta i årets Venedigbiennal.
Cirkeln är sluten, broderi, 40×40,5 cm
Hungrig, broderi, 41,5×40 cm

Anna Fox Rochinski LIVE

Efter att ha spenderat nästan ett decennium med psykrockarna Quilt har Anna Fox Rochinski precis släppt sin första platta under eget namn, Cherry. Du hör direkt hur Cherry skiljer sig från Quilt. Under de senaste åren har Rochinski insett att pop var det mest autentiska drivmedlet för henne, vilket genomsyrar varenda vrå på Cherry. Men den som gillar Quilt blir garanterat inte besviken den heller. Nu har det blivit dags att ta plattan ut på vägarna – den 13 juni ser vi henne på Mejeriet i Lund, den 14 juni på Oceanen i Göteborg och den 18 juni på Obaren i Stockholm. Fri entré

Scarlet Pleasure LIVE

Med en okuvlig energi är det få danska artister som satt så stort avtryck på den inhemska musikscenen som denna trio från Köpenhamn.
Sedan debuten 2014 har Emil Goll (sång), Joachim Dencker (trummis) och Alexander Malone (bassist) släppt en strid ström av hitsinglar, streamat 200 miljoner på Spotify, gjort utsålda konserter, och startat festen på stora festivalscener. Scarlet Pleasure vill något. Både musikaliskt och visuellt visar de upp ett varmt universum som du vill ryckas in i.

 

Fri entré!

ALLT ÄR BRA, Ulrika Sparre på Sturehofs fasad

Allt är bra är ett verk av Ulrika Sparre som utgår från en idé om äldre tiders stadsvakt.
Stadsvakten, som kunde vara en man eller en kvinna, vaktade staden på natten när dess invånare sov.
Varje timme ringde hon i sin klocka för att upplysa om tiden samt meddela att allt var lugnt i staden.
Allt är bra utforskar vidare idén om kollektiv och individuell rädsla och hur media,
språk och politik påverkar människor att tro att de är i en utsatt situation eller under hot.

Verket installerades den nionde februari 2022, samma dag som restriktionerna upphävdes.

Verket är åtta gånger två meter och hänger vid Sturehofs fasad, det har tidigare visats på Kristinehamns konstmuseum.

Här är länk till performance/videoverket ALLT ÄR BRA

Ulrika Sparre är född i Stockholm 1974.
Hon är verksam i Stockholm och arbetar med installation, ljud, fotografi,
skulptur, film och performance.
Hon är utbildad på
Konstfack och Gerrit Rietveld i Amsterdam.
Hon har
tidigare ställt ut på bland annat Artipelag, Index
Foundation och Reykavik Art Museum.

Mer information om Ulrika Sparre finner du på hennes hemsida

Sapmi-dagar 13 februari

Alla är på plats från kl 12.00.
Kl 16.00 Vernissage med Britta Markatta Labba på Restaurang Sturehof Från kl 17.00 serveras en 3-rätters samisk meny.

Sapmi-dagar 12 februari

Alla är på plats från kl 12.00.
Kl 14.00 blir det renstyckning med Andreas Lidström. Kl 15.00 Auktion på det styckade renköttet
och kanske blir det jojk också.
Slut runt kl 17.00.

Sapmi-dagar 11 februari

Alla är på plats från kl 12.00.

kl 14.00 Doris och Åke Risfjell är på plats och pratar om samisk kultur och säljer sitt fantastiska hantverk.

Andreas Lidström och Kajsa Fjellström berättar om renskötsel samt säljer sitt eget renkött.

Anneli Johnsson från Slowfood Sápmi berättar och lagar mat. Dagen är slut runt kl 19.00

Nation of Language LIVE

Love angel music baby. Så beskriver Brooklynbaserade Nation of Language sin egen på musik på sin Spotifysida, och med det senaste albumet i handen känns det tämligen mitt i prick. Med lyxiga produktioner som för tankarna till allt det bästa med 80-talets syntpop har bandet etablerat sig som ett av den ständigt kreativa Brooklyn-indiens mest spännande akter. Trion startades 2016 och har sedan dess gett ut två fullängdare varav den senaste – pandemigivet ’A Way Forward’ – landade tidigare i år. Albumet flörtar med 70-talets krautscen utan att på något sätt glömma bort sina rötter, precis som andragiv bör. Nu kan vi meddela att bandet kommer till Sverige för en spelning på Obaren i Stockholm 23 april. Fri entré!