Riche ser dig

Riche är med bred marginal den restaurang i Stockholm som har flest berättelser att föra vidare, vilket gör min uppgift som skribent åt Riche.se så angenäm. Från den eviga debatten kring pain riche till det skådespel som utspelar sig vid lunchtid, när folk springer mellan borden och hälsar på folk som springer mellan borden och hälsar på folk, till hur och när man vågar sig till Teatergrillen via köksvägen. Alla dessa små och stora berättelser gör Riche fullkomligt unikt.

Och det är dessa berättelser som har gjort att jag konsekvent har rekommenderat Riche till besökande tyskar, amerikaner, britter, spanjorer och norrmän. För att jag vet att de kommer hem med en historia, en pusselbit om Stockholm som de kan föra vidare till sina landsmän.

Och den bästa av alla dessa pusselbitar är Jonas Dahlbergs videoinstallationer i och vid toaletterna. Vi stammisar och personalen glömmer lätt att de finns där och de blir snabbt en del av alla de där intrycken man sorterar bort i vardagen. Men, för en besökande affärsman eller turist så har den full effekt. Jag stannar ofta till och smygtittar förtjust på de reaktioner dessa utsocknes försökskaniner bjuder på.

För visst är det en perfekt illusion, en kittlande idé genomförd med hantverksmässig briljans, en provokation i det lilla.

Jag låtsas inte veta vad Jonas ville ha sagt och jag är inte smart nog att komma undan med en analys. Jag vet bara att denna sortens upplevelser och denna sortens illusioner alltid väcker tankar, reaktioner och diskussioner om vår samtid och vår roll i den. Och det, om något, måste vara det yttersta betyget på en intellektuell provokation och det i sig måste vara det yttersta betyget på god konst.

Vilket säger mer om Riche än vad vi någonsin kan trycka i en meny.

Välkommen till Riche, en samtidscirkus och nutidscanvas.

Zeke Tastas, skribent och stammis