Riche för 100 år sedan

I år (2013) fyller Riche 120 år. Hundra. Tjugo. År. Det är få restauranger som kan stoltsera med så rikt arv.

Och det märks.

Atmosfären osar av färgstarka människoöden, av explosiva möten och sedan länge bortglömda festligheter. Riche skvallrar om decennier av stockholmshistoria och det är en av få bestående institutioner, en av väldigt få saker man kan lita på kommer finnas kvar om hundra år.

För exakt hundra år sedan, 1913, så var Riche ganska likt det Riche är nu. Det var en sjudande kittel av liv, en samtidens spegel där dåtidens stockholmsikoner samlades.

Precis som idag. Och precis som idag var Riche en etablerad och framgångsrik restaurang och precis som idag hade musiken en central roll och precis som idag ansågs utbudet vara ”välsorterat” och precis som idag associerades Riche med de lite festligare tillfällena i livet.

1913 var ett positivt år rent generellt. Man började bygga NK, man grundade Socialstyrelsen (för bland annat ”fattigvård”), en T-ford kostar 3 975 kronor och pruttkuddden lanserades i Sverige. Bara en sån sak.

Inte ens när den första alkoholransoneringen via en så kallad ”motbok” presenteras så anade man oråd. Året var 1913 och vi kände oss oövervinnerliga.

Och så kom 1914 och första världskriget och kris och panik och tandgnisslan och framför allt ransoneringarna. Först för socker och bröd och kaffe men snart minskade också mängden alkohol man fick köpa.

Stadens livsnjutare fick helt enkelt sitta still i båten och vänta ut allt det där tråkiga som så plötsligt hade gjort 1914 till så otroligt mycket tråkigare än 1913.

Hundra år har gått och såväl Stockholms som Riches matkultur har slunkit såväl hit som dit men idag kan man ändå konstatera att stockholmare rent generellt och Richegästen i synnerhet kommer att göra 2013 till ännu ett sprudlande år av glädje.

Så passa på att unna dig lite lyx redan i år, man vet ju aldrig om 2014 blir ett nytt 1914.