Pers pakt

Per Charléz. En legend hos Stockholms krogråttor, en symbol för stadens nattliv och ett fullkomligt mysterium även för oss som har privilegiet att arbeta med honom.

Du känner igen honom på hans skägg, längd och snälla ögon. I dörren till Riche representerar han den välkomnande och varma personlighet som genomsyrar allt vi gör samtidigt som han med fast hand och oomtvistlig auktoritet håller ordning på en dörr som alltid är full med folk på väg in. Eller ut.

På Facebook kallar han sig ”Farbror at CC Skor” och visst har vi alla köpt skor av honom inne på Sturegallerian. Det är inte det som förbryllar.

Det som förbryllar är det faktum att han har sett likadan ut i snart tjugo år. Och då menar vi fullkomligt identisk. För det är ungefär så länge han har setts i stadens dörrar och det är ungefär så länge han har sett ut precis så som han gör nu.

Och om vi hade varit lite mer vidskepliga, bara en aning mer troende, så hade vi dragit den enda vettiga slutsatsen; att Per är i maskopi med Hin Onde. Att han någon gång, långt innan du och jag var tilltänkta, ingick en ohelig pakt med Djävulen, att han sålde sin själ i utbyte mot evigt liv, förmågan att utan aggression signalera makt och talangen att få alla att känna sig välkomna – till och med om de blir avvisade.

Ja, om vi hade varit ett uns mer religiösa så hade vi påstått att endast en pakt med Lucifer kan ge evigt liv.

Fast det stämmer ju så klart inte. Det är säkert bara resultatet av mycket vatten, en bra ansiktskräm och långa promenader. Ja, så måste det vara.

Det vi kallar livets resa inleds med att man i sin ungdom och via välförtjänst gunst hos Per och de andra i dörren börjar bli insläppt i Lilla Baren. Tiden går, man blir äldre och stammis och tjenatjena och blasé och man börjar tycka att det är för trångt och för högljutt och för många nya ansikten så man börjar ställa sig i kakelbaren som ju inte är någon bar utan mer ett mellanrum vid köket. Men där kan man föra en dialog, ett gott samtal och verkligen mötas. Plus att man kan efterrationalisera beslutet med att det är ”vi med koll” som står där.