Det regnade aldrig på Riche

Det finns en bakgrund till talesättet ”det regnar aldrig på Riche”, ett i alla avseenden världsberömt talesätt. Hos oss, i alla fall. Talesättet skapades lite för att det är sant och mycket för att hitta någonting positivt med att inte ha en uteservering när Stockholm tappar omdömet och skaffar sig galopperande hudcancer på stadens alla uteserveringar.

Men det var vacker idé, trots allt. En uteservering på Riche vore värt lite röda nackar och hettande pannor.

Faktum är att en magisk sommar, sommaren 2005, så hade vi en liten uteservering precis bredvid Lilla Baren. Butiken med skyltfönstret mot gatan som ligger vägg i vägg med oss höll på att få nya hyresgäster och ingenting hindrade oss från att ha en liten, temporär, uteservering.

Liten, men naggande god. Den sommaren gjorde det jamaicanska ölmärket Red Stripe en relansering, så vi saluförde Red Stripe på flaska och lite bubbel och mycket rosé på vår uteservering. Vad kan det ha varit, tio sittplatser? Åtta? Men det var fullt från öppning till stängning och snabbt glömde stammisarna att vi försökte hålla ett begränsat utbud i den i ärlighetens namn ganska dysfunktionella baren. En efter en började de beställa mer och mer avancerade saker och en av våra mest trogna stammisar envisades med att gång på gång beställa Long Island Ice Tea.

För er som inte vet det så innehåller den sju ingredienser. Och just den här stammisen beställde alltid åtta åt gången.

Så uteserveringens bartender fick springa fram och tillbaka mellan utebaren och Lilla Baren för att tillgodose den törstige stammisens önskemål.

Så nej, baren fungerade inte optimalt; barkillarna i Lilla Baren blev griniga och utebarens bartender blev utbränd men Stockholm blev lite, lite roligare och Riche blev lite, lite större den sommaren.

Nästa sommar var allt som vanligt igen. Butiken hade nya hyresgäster, ingen uteservering gick att uppbåda och vi återgick till vårt gamla mantra ”på Riche regnar det aldrig”, ett mantra som vi troget upprepade varje vår.

Tills i år, 2012, året då hela världen ska gå under enligt profetian. Just i år har vi plötsligt tillstånd för en liten uteservering på hörnet av Birger Jarlsgatan och Ingmar Bergmans Gata. Liten men naggande god och med lika obestämd framtid som den förra. Vi vill gärna tro att den är kvar sommaren 2013 men det kanske kan kvitta nu när världen ändå ska gå under.

Så missa inte den unika chansen att uppleva en uteservering på Riche, en sista gång. Eller en andra gång. Eller en första gång.