Ben Loveless om konsten på Riche

För de flesta är Ben Loveless känd som mannen bakom galleri Nordenhake. Och från hans tid på Riche. Och för att han har stans i särklass coolaste efternamn.

Men vi börjar från början.

När Ben Loveless kom till Sverige började han först som nisse och sen som bartender på Tranan som då drevs av PG Nilsson. När Ben flera år senare stängde sitt första konstgalleri, Zinc Gallery, frågade PG om Ben kunde tänka sig att arrangera konstutställningar på Riche.

“Det var inte min grej att göra utställningar i barer. På den tiden fanns det mängder av caféer och sunkiga krogar som ställde ut sina polares värdelösa konst” berättar Ben och erkänner att han var rätt snobbig. Efter viss övertalning gick han med på att hjälpa Riche med konstprojektet mot att han fick skapa speciella projekt och permanenta utställningar.

Bens första projekt var installationen med övervakningskamerorna av Jonas Dahlberg och så här i efterhand förstår Ben vilket förtroende PG hade för hans omdöme. På den tiden förlorade Riche pengar och behövde mer personal, nya ugnar och absolut inte en i konstmått mätt svindyr installation.

Men efter att ha besökt Jonas på hans studio var PG övertygad och startskottet för en lång kärleksaffär mellan Riche och samtida svensk konst inleddes.

Installationen fick mängder av uppmärksamhet och snubblade in i debatter om kokainmissbruket på Stureplan och övervakning på stadens restauranger och krogar. Men DN gav installationen fantastiska recensioner och det gjorde även italienska Vouge och helt plötsligt var Riches toaletter på TV.

Efter succén med övervakningskamerorna fick Ben fria händer och via ett specialprojekt kring presenttallrikar etablerades samarbetet med Jockum Nordström som fortfarande syns i allt från restaurangens väggar till kvittohållare och bilderna på hemsidan. Ett annat samarbete Ben pekar ut som särskilt lyckosamt är Gunilla Klingbergs ”kyrkofönster” byggd av logotyper precis vid bord elva.

”Moderna Museet köpte versioner av Jonas Dahlbergs installation ’Safe Zones’ och Gunilla Klingbergs fönstermönster ’Brand New View’. Det tycker jag att Riche ska vara stolt över, att ha banat vägen”.

Kom förbi och se hur vi fortsätter bana vägen som Ben och PG en gång pekade ut.